Uzdrawiająca kuchnia śródziemnomorska św. Hildegardy
Nota o książce
Pod fachowym okiem sióstr zakonnych autor tej książki – kucharz – zgłębiał i rozwijał wiedzę na temat orkiszowej kuchni i stosowanych w niej przypraw i zasad zdrowotnych św. Hildegardy z Bingen. Odkrył, że słynna mniszka opisała wiele poznanych w późniejszych latach przypraw oraz wskazała dania, które zyskują dzięki wykorzystaniu tych dodatków. Połączył tę wiedzę z naturalnymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej, dzięki czemu powstały nowe przepisy, z nawiązaniem do zaleceń św. Hildegardy z Bingen.
Książka zawiera proste porady dotyczące przygotowania potraw, które zachwycą każdego, a także przyczynią się do zachowania dobrej kondycji fizycznej i duchowej. Dzięki niej poznajemy przepisy na takie dania jak zupa pomidorowa z orkiszowymi kluseczkami i tofu, kotlet drobiowy w sosie waniliowym na kluseczkach szpinakowo-orkiszowych i takie słodkie przekąski jak tort czekoladowy z wiśniami Torta di amarene al cioccolato.