Św. Hildegarda z Bingen. Po prostu gotuj!
Nota o książce
Znawczynie dorobku św. Hildegardy z Bingen, proponują 250 prostych przepisów opartych na zaleceniach dietetycznych powstałych przed wiekami. Prócz walorów smakowych, mają one wspomóc nasze zdrowie, przynosząc dobre samopoczucie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparte są na zdrowych, naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych, ale także przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia świętej Hildegardy, kładącą nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury.
Żyjąca w czasach średniowiecznych święta, pod pojęciem „subtelność” opisała to, co współczesna dietetyka nazywa „biodostępnością” czy „dobrą przyswajalnością”. Nakłania do świadomego doboru takich produktów spożywczych, które jednocześnie dobrze wpływają na „stan ciała, duszy i umysłu” - trzech płaszczyzn od siebie nierozerwalnie zależnych. Możemy bowiem być zdrowi tylko wtedy, gdy te obszary harmonijnie ze sobą współpracują.