Nota o produkcie
100% Arabika typu Bourbon (ziarna typu Bourbon są dorodne, o okrągłym kształcie) z Rwandy
Cyahinda - kawa wywodzi swoją nazwę od żyznego dystryktu Cyahinda, leżącego w południowej prowincji Nyaruguru. Jest uprawiana w górach, ciągnących się wzdłuż granicy Rwandy i Burundi. Sąsiedztwo dzikiej przyrody i górski klimat nadają kawie łagodny smak pieczonych kasztanów, urozmaicony karmelowym akcentem. Sprawdzi się w większości metod parzenia, szczególnie w ciśnieniowych. Jedna z najbardziej rozchwytanych kaw. Mocna w smaku.
Kawa Arabica, wysokogatunkowa typu "Speciality" z Rwandy z aromatami naturalnymi pochodzącymi z gleby, na której rośnie kawa.
Wyrażenie “speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea&Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy.
Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
Dochód ze sprzedaży kawy jest przeznaczony na projekty charytatywne i edukacyjne w Afryce.
Pomagamy krajom misyjnym już od 12 lat. Staramy się przy tym odczytywać "znaki czasu". Dostrzegliśmy, że obecnie już nie jest czas, żeby Afrykańczykom dawać przysłowiową "rybę", ani nawet "wędkę". Nadszedł czas, by kupować od nich "rybę", którą oni potrafią sobie złowić sami. Tą "rybą" jest kawa, herbata i unikatowe wyroby rękodzielnicze, które mieszkańcy krajów afrykańskich potrafią tworzyć z wdziękiem i maestrią, ukazując egzotykę i bogactwo kulturowe regionów, w których żyją.
Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl